top of page
  • Writer's pictureTetske Thoen

Writing stories

Updated: Apr 6, 2019


Voordat ik naar Nieuw-Zeeland vertrok had ik een idee bij hoe ik de boerderij later zou willen hebben en met name welke dieren. Een aantal koeien, schapen, geiten en kippen. Gedurende mijn tijd en ervaringen op boerderijen in Nieuw-Zeeland, is dat wat veranderd. Vooral het houden van geiten is op losse schroeven komen te staan. Ik hoorde veel verhalen over dat geiten lastig. Ze springen overal op en slopen de boel. Men zei dat schapen en koeien een heel stuk makkelijker zou zijn. Dit waren echter boeren die nooit geiten hebben gehouden, laat staan melkgeiten. Omdat ik geiten zo schattig vind besloot ik zelf te gaan onderzoeken wat ik ervan vind.

Deze week ben ik begonnen op een boerderij, Raggedy Range, in Central Otago op het zuid eiland van Nieuw-Zeeland. Deze boerderij heeft 35 melkgeiten en 47 melkschapen. Van deze melk maken zij kaas die ze vervolgens op lokale markten verkopen. Elke ochtend help ik met het melken van de schapen en geiten. Inmiddels alleen nog maar geiten omdat het seizoen op zijn einde loopt en de dieren een aantal maanden rust nodig hebben voordat ze aan een nieuw seizoen beginnen.


Het is interessant om het verschil tussen de schapen en geiten te zien. Zo leven schapen meer in een groepsverband. Als één schaap van de kudde is afgezonderd dan raakt zij in paniek. Hierdoor hebben schapen minder een eigen karakter. Geiten daarentegen leven ook in kuddeverband, maar hebben absoluut eigen persoonlijkheden. Hier zijn ze dan ook goed op te fokken. Een van de geiten op de Raggedy Range is ‘Einstein’. Einstein is altijd als laatste binnen om te melken en ondanks dat ze al een aantal jaar wordt gemolken heeft ze het nog steeds niet helemaal door. Ze struikelt over opstapjes en ziet er ook nog eens uitermate onhandig uit. Haar tweelingzus, Cindy (vernoemd naar het model Cindy Crawford), is ook altijd langzaam, maar heeft wel de looks mee gekregen. We hopen nog steeds dat Einstein ‘de brains’ heeft, maar vooralsnog lijkt het daar niet op.


Het is leuk dat de geiten zo’n eigen karakter hebben en ondeugend zijn. Ze zijn makkelijk te melken en blijven rustig staan. Ze zijn rustiger dan ik had verwacht op basis van de verhalen. Het is wel belangrijk dat ze voldoende ruimte hebben om te spelen. Het blijkt maar weer dat het belangrijk is om je eigen ervaringen op te doen en je eigen verhaal te schrijven. Geiten zijn geweldige dieren en grote kans dat ze op mijn toekomstige boerderij komen te wonen. Ondertussen ga ik verder met het schrijven van verhalen, mijn verhaal.


Zie hieronder een overzicht met de verschillen tussen schapen en geiten:161 views0 comments

Recent Posts

See All

Kommentare


bottom of page