top of page
  • Writer's pictureTetske Thoen

Where is the love?

Updated: Mar 24, 2019Boerderijen en boeren, je hebt ze in heel veel verschillende soorten en maten. Sommige boeren vinden hun beroep het mooiste dat er bestaat en sommige doen het enkel omdat het geld verdient. Het verschil hier tussen is in alle opzichten merkbaar. De liefde ontbreekt en er is enkel oog voor de zakelijke kant van het boerenbedrijf. Op een dergelijke boerderij ben ik momenteel.


Het is een prachtige boerderij. Twee uur rijden ten noorden van Gisborne. Aan de ene kant heuvels en bergen, aan de andere kant de zee. Vlakbij de meest oostelijke punt van Nieuw-Zeeland. Ze zeggen dat de zon hier het eerst opkomt en de dag hier als eerst ter wereld begint. Het is afgelegen, of beter gezegd, in de ‘middle of nowhere’of op z’n Nieuw-Zeelands ‘out in the wop-wops’. Het is een behoorlijke uitdaging om hier te komen via een onverharde weg, maar het is het meer dan waard. Een idyllische omgeving, prachtige zonsopkomsten en een bizarre hoeveelheid sterren die je hier ’s nachts kan zien.

De boerderij heeft alle facetten om het een geweldige plek te laten zijn. Toch is de sfeer er zakelijk. Er wordt gewerkt om geld te verdienen, niet omdat het een passie is. Er is weinig liefde, niet voor de dieren, de omgeving of andere mensen. Dat uit zich onder andere in de omgang met dieren. Dit is totaal verschillend dan de eerdere boerderijen. Daar was het drijven van koeien een tijdrovend klusje. Maar zoals de boer uitlegde: “Koeien houden ervan om te zien waar de lopen, dus je wil ze niet op een kluitje hebben maar rustig de tijd geven”. Door het opjagen van de koeien ontstaat er angst. Dat zorgt ervoor dat koeien niet meer kijken waar ze lopen en snel blessures krijgen of enkels/benen breken.


Op deze boerderij wordt daar niet over nagedacht. De koeien worden gedreven door honden. Tijd is geld. Dus de koeien moeten zo snel mogelijk van A naar B. Dat zorgt er wel voor dat je je niet in het weiland kan begeven op dat moment, want een angstige koe maakt gekke sprongen. Als ze ergens voor vluchten, in dit geval de hond, dan kijken ze niet of ze jou al dan niet om ver lopen.


Ik leer hier veel. Niet alleen wat ik niet wil, maar ook allerlei handige dingen, zoals snoeien van bomen, houthakken en het maken van hekken rondom de weilanden. Ik geniet van de geweldige natuur, de eerste zonnestralen van de dag, de zee, de uitzichten en al het moois wat deze boerderij te bieden heeft. Where is the love? Ik geef wel een beetje extra liefde.


Het nut van de dieren op deze 1.500 hectare Maori boerderij:

Stieren – worden verkocht aan de Angus beef vleesindustrie

Koeien – heb je nodig om nieuwe stieren te krijgen

Varkens – worden met een paar maanden oud verkocht aan varkensboeren

Schapen – worden verkocht aan de vleesindustrie

Paarden – zijn handig om het vee te drijven

Honden – zijn nog effectiever om het vee te drijven en worden gebruikt bij het jagen op wilde zwijnen en wilde geiten

Wilde geiten – worden gevangen en verkocht op de Aziatische vleesmarkt

Wilde zwijnen – worden gegeten voor eigen consumptie

Kippen – eieren voor eigen consumptie


Het meest oostelijke punt van Nieuw-Zeeland

206 views1 comment

Recent Posts

See All

1件のコメント


floortjebezemer
2018年11月16日

Lieve Tetske, wat een ervaring weer! Zó anders dat je waarschijnlijk nog eens had bedacht had dat het zo ook zou kunnen! Wat fijn voor de mensen, de dieren en de natuur dat jij daar 10 dagen liefde kwam brengen. Bless you

いいね!
bottom of page