top of page
  • Writer's pictureTetske Thoen

Two bare feet

Updated: Mar 24, 2019


Schapen en vergezichten - Tawharanui Regional Park

Nieuw-Zeeland is niet alleen het land van Kiwi’s (het fruit, het beestje en de mensen), schapen en vergezichten, maar ook het land van ongekende gastvrijheid, kaplaarzen en blote voeten. In de afgelopen maand heb ik nog maar een klein deel van Nieuw-Zeeland gezien, maar al ontzettend veel meegemaakt. Mensen ontmoet, de cultuur geproefd en mij verbaasd over bepaalde dingen die hier zo gewoon zijn en wij in Nederland ‘gek’ vinden. Het is bijzonder om alle verschillen te zien en daar discussies over te hebben.


Case en Rusty - Zonder schoenen uiteraard

Alle kinderen in Nieuw-Zeeland lopen op blote voeten. Het maakt niet uit of het regent of dat het koud is, ze naar een winkel gaan, een verjaardag of gewoon thuis rondlopen, ze hebben eigenlijk nooit schoenen aan. Toen ik Case (7 jaar) vroeg waar zijn schoenen waren, toen keek hij mij gek aan. “Schoenen? Hoezo heb ik schoenen nodig?”. Stuart (de vader van Case) vertelde mij dat hij vroeger ook nooit schoenen droeg. Het is onderdeel van het avontuur om met je blote voeten door plassen te stampen. Niemand op school draagt schoenen en als je door je ouders verplicht wordt om schoenen te dragen, dan verstop je die ergens in de struiken en neem je ze op de weg terug naar huis weer mee.


Een ander opmerkelijk schoenen verschijnsel is de ‘kaplaars’ of gumboot. Iedereen hier in Nieuw-Zeeland heeft op zn minst 3 paar. Dit wordt niet alleen op de boerderij gedragen, maar ook naar feestjes en verjaardagen. Wel zo makkelijk.


Schoolvakanties is ook een bijzonder fenomeen hier. Natuurlijk zijn er schoolvakanties; periodes dat de scholen dicht zijn. Het is alleen geen enkel probleem om je kinderen buiten de schoolvakanties thuis te houden of mee te nemen op vakantie. Het is immers belangrijk dat kinderen levenservaring opdoen en waar doe je dat meer dan op een vakantie?

Kinderverjaardagen gaan ook totaal anders dan in Nederland. Als je je verjaardag viert, dan nodig je gewoon de hele klas uit. Vaak nemen je klasgenoten ook hun broertjes en zusjes mee en ook ouders zijn van harte welkom. Met als gevolg dat er zo meer dan 30 kinderen zijn en minstens zoveel ouders. Er worden spelletjes gedaan, zoals speurtochten (treasure hunt) op de boerderij, er is een luchtkasteel, slippery slide (een zeepbaan) en een BBQ aan het eind. Ouders nemen allemaal wat eten en drinken mee en het is de hele dag feest. Heerlijk ongedwongen.

In Nederland is dit vaak zo anders. Nieuw-Zeelanders, of Kiwi's, zijn ontzettend gastvrij. Ze nodigen je vaak thuis uit, je mag blijven eten en slapen en bent meteen onderdeel van hun leven. Ze nemen je overal mee naartoe, laten je alles zien en ervaren. Ze zijn makkelijk, en niks is een probleem. Als ik dit zie en hoor, dan vraag ik me soms wel eens af waar we ons in Nederland eigenlijk druk om maken? All you need is two bare feet!


446 views2 comments

Recent Posts

See All

2 Comments


Linda
Linda
Oct 29, 2018

Lieve Tetske, Zo leuk om alles een beetje mee te beleven. Wat bijzonder om zo te kunnen leven als kind, zo heerlijk vrij. Ook als ouder trouwens :) Liefs x

Like

floortjebezemer
Oct 26, 2018

Lieve Tetske, wat een verrijking! Zo'n vrij gevoel dat wij ook maar mensen zijn, het kan zo anders, er is zoveel meer dan onze denkkaders kunnen bedenken! Zo gaaf dat jij dit zo direct kunt beleven! Valentijn wil nu vast naar Nieuw Zeeland en als ik in de supermarkt of speeltuin loop met m'n kaplaarzen, dan denk ik aan jou! Dank je wel! I love you!

Like
bottom of page