top of page
  • Writer's pictureTetske Thoen

The point of no return

Updated: Mar 26, 2019Voordat Nieuw-Zeeland door Europeanen werd ontdekt, leefden de Maori er al enkele eeuwen. In Nieuw-Zeeland kan je vele plekken vinden die heilig zijn voor de Maori, vergezeld van diverse rituelen en bijgeloof. Een van de meest bijzondere plekken die ik heb bezocht is Cape Reinga en Spirits Bay. Beide gelegen in het uiterste noorden van Nieuw-Zeeland. Voor de Maori plekken die het einde en begin van de wereld symboliseren. De Tasman zee (Maori: “Te Tai-o-Whitirea”) ontmoet hier de Grote Oceaan (Maori: “Te Moana-a-Rehua”). Zie hierboven de foto waarop het kleurverschil in de ontmoeting duidelijk te zien is. Rehua en Whitirea betekent man en vrouw. Samen creëert die nieuw leven. Aan de andere kant is dit de plek waar de geest van overleden onze wereld verlaten om naar het hiernamaals te gaan.

Spirits Bay

Spirits Bay is een strand/baai vlakbij Cape Reinga. Een prachtig en serene plek die door veel toeristen wordt overgeslagen vanwege de lange onverharde weg er naartoe. De geesten van overleden komen hier samen voordat ze onze wereld verlaten. Vanaf deze plek vertrekken ze naar Cape Reinga. Onderweg komen zij twee kleine bronnen tegen. Het water van de ene bron wordt gebruikt in de ceremoniële Maori begrafenissen voor het reinigen van de geest. Van de andere bron moet door de geest worden gedronken. Drinkt de geest dat water niet, dan kan hij zijn reis naar de spirituele wereld niet voortzetten en zal hij terugkeren naar het land van de levenden. Als geest zal hij daar geen rust vinden.

Cape Reinga

De Maori gelooft dat de rotspartijen die de zee insteken, het punt is waar de geesten van overledenen onze wereld verlaten. Op deze rotspartij staat een 800 jaar oude Kahika boom, genaamd Te Aroha, die zich krampachtig vasthoudt. De geesten gebruiken de wortels van de boom als trap om af te dalen naar het water. Vanaf daar continueren zij hun reis naar Hawaiki, hun spirituele thuis.

Het is bijzonder om dit ‘point of no return’ te zien. Samen met Delphine heb ik gewacht tot de zonsondergang. Wij hebben geproost op het leven, op een bijzondere tijd en ervaring in Nieuw-Zeeland en een mooie toekomst.


219 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page