top of page
  • Writer's pictureTetske Thoen

On top of the world


Na 2,5 maand werken in Nieuw-Zeeland is een periode van reizen aangebroken. De eerste stops zijn Rotorua, White Island en Taupo in het midden van noord eiland. Deze plekken liggen allen in het geothermische gebied van Nieuw-Zeeland. Zoals ik vroeger heb geleerd bij aardrijkskunde bestaat de aarde uit 15 bewegende platen (platentektoniek). Nieuw-Zeeland ligt op twee van deze platen. De breuklijn loopt van het zuidelijkste puntje van het zuid eiland naar White Island in het noorden van het noord eiland. Omdat de platen continu in beweging zijn en botsen, is er veel geothermische activiteit in Nieuw-Zeeland. Er zijn dus veel vulkanen op het noord eiland, onder andere White Island, Lake Taupo, Taranaki en Tongariro. Niet alleen vulkanen, maar ook warm water bronnen en vele bijzonder gekleurde meren.


De afgelopen week heb ik meerdere van deze plekken bezocht. Een van de meest bijzondere ervaringen was White Island. Dit is een eiland voor de kust van Nieuw-Zeeland. Dit is een actieve stratovulkaan. De laatste uitbarsting was in 2016. Desondanks wordt de vulkaan niet als een groot risico gezien vanwege het feit dat het ver van de kust ligt. Toch is er altijd het gevaar dat hij weer uitbarst en is men er inmiddels wel van overtuigd dat uitbarstingen niet te voorspellen zijn. Op het eiland moet je daarom altijd een valhelm dragen tegen onverwachte uitbarstingen en krijg je een gasmasker tegen de extreme zwavelgeur.


Het was bizar om er rond te lopen. Het landschap van de vulkaan voelt buitenaards aan. Je ruikt de zwavel en ziet de rook/stoompluimen. Het eiland is geel gekleurd van het aanwezige sulfaat. Er groeit weinig, maar toch is er wel wat leven in de zin van vogels. De foto’s hieronder spreken voor zich.


Na White Island en Rotorua heb ik Lake Taupo bezocht. Een supervulkaan. Dit houdt in dat als de vulkaan uitbarst het vermoeden bestaat dat de uitbarsting zo krachtig is dat dit het begin van het einde van de wereld kan betekenen. Een prachtig uitzicht op dit meer heb je als je de Tongariro Alpine Crossing doet. Dit is een dagwandeling van 19 kilometer waarbij je Mount Ngauruhoe en Mount Tongariro overgaat. We hadden het geluk dat het een prachtige dag was door een vulkanisch landschap met lavabrokken, meren, sneeuw en onovertroffen uitzichten. Vanaf het hoogste punt ziet de wereld er spectaculair uit. On top of the world!


239 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page