top of page
  • Writer's pictureTetske Thoen

Milking time


Na een paar dagen vakantie, in Arthur’s Pass en Kaikoura, ben ik weer terug aan het werk. Vrijwilligerswerk op een boerderij waar ze amandel- en vijgenbomen hebben. Daarna ben ik aan de slag gegaan bij een geitenboerderij.


Amandelen

De eerste boerderij is de enige commerciële boerderij in Nieuw-Zeeland die amandelen kweekt en verkoopt. Helaas was deze ervaring anders dan ik had verwacht. Het oogstseizoen voor amandelen was net voorbij en er waren enkel nog vijgen die geoogst moesten worden. Het leek mij interessant om te leren over hun onderneming en de amandelen, maar helaas mocht ik alleen maar onkruid wieden. Uiteindelijk werd het duidelijk dat zij de boerderij willen verkopen en de werkzaamheden eigenlijk stil liggen. Samen met Alana, een meisje uit de VS, heb ik er desondanks een paar leuke dagen gehad. We zijn gaan kanoën en hebben een wijnproeverij gedaan in de bekende Marlborough wijnstreek. Toen ik echter een mailtje kreeg dat ze op een geitenboerderij vlakbij nog iemand nodig hadden, was de keus snel gemaakt en ben ik daar naartoe gegaan.


Geiten melken

Ik geniet er weer van om elke dag te beginnen met het melken van de geiten. Op deze boerderij zijn ze slechts twee jaar geleden begonnen met het melken van de geiten, dus alles is nog nieuw. Het is leuk en leerzaam om de opstartfase te zien. We hebben veel gesprekken over hoe je ervoor zorgt dat je een gezonde kudde krijgt. Dat je erop moet letten dat de geiten gezonde hoeven hebben en niet teveel last hebben van wormen. Dat zijn de geiten waar je mee wil fokken. Omdat deze geiten niet op een rotsige grond leven moeten de hoeven elke zes weken worden getrimd. Het was interessant om daar mee te helpen.


Volgende stappen

De komende dagen ben ik nog op de geitenboerderij, hier ga ik leren om de melk te pasteuriseren en yoghurt en ijs te maken. Zondag ga ik mee naar de markt. Maandag is mijn tijd op het zuid eiland voorbij. Ik ga terug naar het noord eiland om nog twee weken te werken bij Hohepa farm. Hier heb ik eerder ook al twee weken gewerkt (zie mijn blogs: Shiny happy people & Here’s to never growing up). Ik heb daar heel veel zin in, ik kan daar nog zoveel leren.


Het is mij inmiddels wel duidelijk dat ik geiten wil gaan melken op de toekomstige woonboerderij voor ouderen. Milking time!


257 views1 comment

Recent Posts

See All

댓글 1개


floortjebezemer
2019년 4월 12일

Wat een mooie geiten! Zo mooi wit. En die oren.. je kan gewoon zien dat ze zacht zijn. Geniet ervan! x

좋아요
bottom of page