Nieuw-Zeeland staat bekend om zijn honing, Manuka honing om precies te zijn. De afgelopen jaren is het aantal imkers dan ook explosief toegenomen. Op de boerenmarkt in Matakana heb ik Roger en Leonie ontmoet. Roger is een imker en verkoopt zijn honing daar. Leonie, zijn Nederlandse vriendin, verbouwd diverse groenten en maakt van de bijenwas-wraps die zij ook op de markt verkoopt (Dutch Touch Produce). Deze bijenwas-wraps gebruik je in plaats van folie om eten te bewaren of af te dekken. Een goede manier om het gebruik van plastic tegen te gaan. Nieuw-Zeelanders zijn daar heel bewust mee bezig.
Roger en Leonie hebben mij uitgenodigd om een paar dagen bij hen te verblijven. Dat was niet alleen heel leuk en gezellig, maar bovenal ook leerzaam. Omdat het hier het begin van het bijenseizoen is, moeten de bijenkorven regelmatig worden gecontroleerd. Hierbij kijk je naar de volgende punten:
- doet de bijenkoningin haar werk goed;
- is ze vruchtbaar en legt ze eitjes;
- is er voldoende ruimte in de bijenkorf om eitjes te leggen (als dat niet het geval is, dan zal de koningin samen met een deel van het volk uiteindelijk de korf verlaten. Op het moment dat zij de korf verlaat, laat zij een koninginnecel achter om haar te vervangen. Het duurt meerdere weken voordat deze nieuwe koningin geboren en vruchtbaar is. Dit levert dus veel vertraging op voor de honingproductie);
- zijn er geen ziektes;
- is de balans tussen werkbijen en mannelijke bijen goed; én
- wordt er al honing verzameld.
Dit alles controleren kost best wat tijd, maar als de bijen in een goed humeur zijn (lees: als het niet regent én er genoeg eten voor ze is), dan is het heel bijzonder om te doen. Het is ongelofelijk hoe dit volk samenwerkt, ieder zijn eigen taak heeft, en de honingraden er perfect uitzien. Honey honey, wat een bijzonder product.
Manuka honing
Manuka honing uit Nieuw-Zeeland is wereldwijd bekend vanwege zijn medicinale en therapeutische werking. De Manuka honing komt van de Manuka struiken, meer bekend als de Tea Tree. Deze honing wordt alleen in Nieuw-Zeeland gemaakt/gewonnen. De honing heeft antibacteriële en schimmeldodende eigenschappen. Daarbij helpt het bij diverse problemen zoals verstijfde gewrichten, huidverzorging, slaapproblemen en geneest het wonden sneller als je de honing erop smeert.
UMF factor
De geneeskrachtige werking van de honing is niet altijd precies hetzelfde. De werking wordt weergegeven in een UMF factor (Unique Manuka Factor). Deze factor meet hoe sterk de actieve enzymen in de honing zijn. Hoe hoger de factor, hoe sterker de medicinale werking. Vaak is de factor UMF 5+ of 10+, hoe hoger, hoe zeldzamer en dus hoe duurder de honing is. UMF 20+ en 25+ zijn de hoogste factoren die je kan vinden. Deze honing wordt eigenlijk alleen gebruikt vanwege zijn geneeskrachtige werking, omdat het te duur is om op je boterham te smeren. Ook wordt het meestal niet aangeraden om de honing in je thee te doen omdat de actieve enzymen hun werking verliezen na verhitting, boven de 40 graden.
Comments