top of page
  • Writer's pictureTetske Thoen

Home for the Holidays?

Updated: Aug 29, 2019


Afgelopen weekend was het Pasen. Voor veel mensen een paar dagen vrij en tijd om met familie door te brengen. Maar wat als diezelfde familie geen tijd voor je heeft? Of je ‘lastig’ vindt? Of vindt dat het teveel energie kost om jou om zich heen te hebben? Wat dan?


Wat ga je doen in het Paasweekend?

Toen ik vorige week een van de bewoners vroeg wat ze ging doen met Pasen, antwoordde ze me dat ze ‘gewoon’ op Hohepa Farm bleef omdat haar moeder geen tijd voor haar had. Ze hoopte dat haar moeder binnenkort tijd voor haar zou hebben, maar eigenlijk wist ze dat niet zeker. Ze had haar moeder al een tijdje niet gezien terwijl uit al haar verhalen bleek dat haar moeder zo belangrijk voor haar was. Dat was een moeilijk gesprek. Vooral toen een andere bewoner er doorheen vertelde dat zijn ouders hem op Goede Vrijdag komen ophalen om een weekendje weg te gaan met zijn familie. Het is schrijnend om te zien en horen dat sommige bewoners hun familie nauwelijks tot nooit zien. Met feestdagen wordt dat extra benadrukt.

Niet thuis, maar toch een fijne Pasen

Natuurlijk is het ook zo dat sommige bewoners echte handenbinders zijn. Die kan je er niet ‘even’ bij hebben, die vragen elk moment van de dag je aandacht. En dat is niet altijd makkelijk. Gelukkig voor de bewoners van Hohepa wordt er goed voor ze gezorgd. Toen ik dezelfde bewoonster de dinsdag na Pasen vroeg hoe haar Pasen was geweest, zei ze met een grote glimlach op haar gezicht; ‘het was zooooooo leuk! Ik heb paaseitjes gezocht in de tuin en ik kreeg ook nog een hele grote chocolade haas’.

Wooncommunity

Ondanks dat Hohepa Farm geen ‘thuis’ is, zijn de verzorgers en mede-bewoners toch wel bijna familie. Het is fijn om te zien dat een leef- en woongemeenschap het verdriet kan verzachten. Je bent misschien niet met je echte familie, maar je bent niet alleen.


176 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page