top of page
  • Writer's pictureTetske Thoen

Friends with tractors

Na vier maanden op het zuid eiland van Nieuw-Zeeland te zijn geweest, ben ik weer terug op het noord eiland. Eind november heb ik een aantal weken bij Hohepa Farm gewerkt en nu ben ik daar weer terug.

Old friends

Het is heerlijk om iedereen weer te zien en met de bewoners te werken. Iedereen is ontzettend blij en enthousiast dat ik er weer ben. Er is heel wat geknuffeld, verhalen uitgewisseld en de eerste bloemen heb ik alweer ontvangen. Stevie is ontzettend blij dat ik er weer ben. Hij is bijna geen moment van mijn zijde geweken en samen hebben we gekeken naar een net geboren kalfje. Omdat het maken en verkopen van kaas een belangrijke inkomstenbron is van de boerderij, hebben ze doorlopend melkkoeien. Dat houdt in dat er een winter- en zomerkudde is. Op het moment dat de zomerkudde een aantal maanden rust krijgt, wordt de winterkudde gemolken. Op deze manier is er een continue stroom van melk. Vandaar dat er op dit moment, in de herfst, ook kalfjes worden geboren.

Tractors

Het is leuk om met de verschillende bewoners en helpers op de boerderij te werken. Iedereen heeft zijn eigen verhaal en zijn eigen kwaliteiten. Sommige kunnen heel goed helpen en precisie klusjes doen zoals het planten van prei en zaadjes. Andere zijn weer goed in het helpen met lichamelijk zware klussen zoals het verspreiden van compostaarde. Eigenlijk iedereen is gefascineerd door tractors en grote machines. Zodra de tractor wordt gestart komt iedereen even kijken. Omdat we op dit moment bezig zijn met het oogsten van pompoenen rijden we regelmatig met een tractor met aanhangwagen heen en weer. En wat is er dan leuker om mee te rijden op de aanhangwagen vol met pompoenen?


Everybody has his own story

Iedereen hier heeft zijn eigen verhaal en voorkeuren. Sam is daar een voorbeeld van. Werken met plantjes vindt hij maar niets. Hij is veel liever bezig met het verzamelen van allemaal schatten. Stenen, takjes, stukjes ijzer. Dit zijn niet zomaar voorwerpen, maar ze brengen een heel verhaal met zich mee. De meeste zijn tractoren of vliegtuigen. Eigenlijk alles dat groot is en veel geluid maakt vindt hij fascinerend. Sam is een aanwezige jongeman, hij zingt, praat en schreeuwt de hele dag door. Dat alles staat in schril contrast met het moment dat hij een kalfje de fles geeft. Volledig in rust, zonder harde geluiden en onverwachte bewegingen. Een bijzonder moment.


Wat heerlijk om weer terug te zijn, de contrasten te zien en de verhalen te horen. I got everything I need cause I got friends with tractors.


128 views0 comments

Recent Posts

See All

コメント


bottom of page