top of page
  • Writer's pictureTetske Thoen

Don't stop believing


Op 21 september 2018 ben ik naar Nieuw-Zeeland gekomen. In totaal blijf ik hier acht maanden. Daarvan heb ik inmiddels 2,5 maand gewerkt op het noord eiland. De komende zes weken ga ik reizen om het land te bekijken. Omdat het werken op het noord eiland nu voorbij is, is het tijd voor een kort overzicht van de feiten tot nu toe.

12 weken in Nieuw-Zeeland:

- Toyota Estima/Previa gekocht;

- Kiwi Bank rekening geopend;

- NZ belastingnummer aangevraagd;

- 7 dagen life-style boerderij;

- 14 dagen melkboerderij;

- 10 dagen kiwi boomgaard;

- 10 dagen beef/vlees boerderij;

- 16 dagen zorgboerderij voor gehandicapten;

- 1 dag als imker;

- 2 dagen op de markt gewerkt;

- 4.500 kilometer gereden aan de linkerkant van de weg;

- 16 dagen in Auckland;

- In totaal 50 dagen als vrijwilliger gewerkt.

Ik heb ontzettend veel geleerd. Niet alleen over het runnen en organiseren van een boerderij, maar ook over een totaal andere levensstijl. Hier in Nieuw-Zeeland is er geen onderscheid tussen “hoog” en “laag” opgeleide mensen. Het is enkel belangrijk dat je doet wat je blij maakt in het leven. Een totaal andere kijk op de wereld. Er is geen “klassenstelsel” zoals in Nederland. Een advocaat in nette kleding drinkt samen met de boer een biertje in de plaatselijke kroeg. Niemand is beter of meer waard.

In Nieuw-Zeeland kennen ze vrij weinig regels. Toen ik werkte op de zorgboerderij Hohepa vroeg ik me af of je daar een bepaalde opleiding voor nodig had. Ik werd vreemd aangekeken. “Een opleiding? Om voor mensen te zorgen? Natuurlijk niet”. Iedereen kan voor iemand zorgen en er zijn wat cursussen die je kan doen om bijvoorbeeld autisme beter te kunnen begrijpen, maar daar houdt het dan ook wel bij op. Het is bevrijdend om dat te zien.


Het land is geweldig. De natuur uitgestrekt en wijds. Iedereen is erg druk met het onderhoud van onze planeet. Plastic tasjes krijg je bijna nergens meer. Rotzooi wordt weggegooid en zelfs als je een hike aan het doen bent, dan raap je al het plastic op dat je ziet liggen en gooi je dat weg. Natuur en het onderhoudt daarvan is een groot goed hier.


In sommige opzichten is het alsof je terug gaat in de tijd, maar in andere opzichten is men hier zo veel meer vooruitstrevend. Het is bijzonder om deel uit te maken van een andere cultuur en ik geloof dat wij als Nederlanders hier nog veel van kunnen leren. Don’t stop believing.


355 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page