top of page
  • Writer's pictureTetske Thoen

Dancing through life


Een nieuwe plek, een nieuwe stad, een nieuwe uitdaging. Geen boerderij deze keer, maar vrijwilligerswerk bij een oudere dame, Sandie. Ze heeft een yoga studio en een groot huis met tuin. Ondanks dat ze behoorlijk fit en sterk is voor haar leeftijd, is ze een aantal maanden geleden uitgegleden en heeft een operatie aan haar heup gehad. Ze is nu nog aan het revalideren en een stuk minder mobiel dan ze zou willen. Bij veel dingen heeft ze hulp nodig.

Het leven

Ik help Sandie met alle dingen die moeten gebeuren, ramen wassen, tegels schrobben, spinnenwebben verwijderen, onkruid wieden, eten koken, schoonmaken en alles wat je je nog meer kan bedenken. Ik ruil daarvoor krijg ik heerlijke maaltijden, yoga/meditatie lessen en gesprekken over het leven. Met name gesprekken over levensstijl en hoe je gezond oud kan worden. Volgens Sandie zijn er een aantal dingen van ‘levensbelang’; gezond eten, beweging, samen zingen (of iets anders muzikaals of creatiefs), veel sociale contacten en uitdagingen (in de vorm van bijvoorbeeld spelletjes) om je hersenen scherp te houden.


De dans

Om actief te blijven heeft Sandie elke week dansles, Ierse volksdans om precies te zijn. Omdat ze zelf niet zo mobiel is, maar wel ontzettend enthousiast was over deze dansles, besloot ik om er naartoe te gaan. En wat een heerlijke avond heb ik gehad. Gelachen om mijn eigen misstappen en het gevoel van ritme dat ver te zoeken was, grappen gemaakt met mijn mededansers en mij verbaasd over de soepelheid van de 85- en 90-jarige. Een filmpje van mijn stunteligheden is overigens te zien op mijn Boerderij van Thoen facebook pagina, of op Instagram.

De inspiratie

Het is mooi om te zien hoe Sandie haar leven vormgeeft en om daar deel vanuit te mogen maken. Inspirerend ook, want hoe kan ik ervoor zorgen dat de ouderen later op de woonboerderij net zo'n fijn en waardevol leven hebben. Elke ochtend doen we hier rek en strek oefeningen, korte meditaties en yoga. Daarna gaan we wandelen, spelen heel veel spelletjes en ’s avonds kijken we een film onder een dekentje op de bank. We hebben danslessen, zanglessen met het koor en komende zaterdag zelfs een voorstelling met het koor. Heerlijk om dat te zien en onderdeel vanuit te maken. It’s just life, so keep dancing through.


154 views1 comment

Recent Posts

See All

1 Comment


floortjebezemer
Mar 30, 2019

Wat leuk en leerzaam! En hoe het vooral komt dat het lezen van deze blog een goed gevoel geeft, is dat het een win-win situatie is. Voor jou en voor haar is het een zegen dat jullie er zijn! Dat is echt het mooiste wat er is! Enjoy the spirit!

Like
bottom of page