top of page
  • Writer's pictureTetske Thoen

Country life

Updated: Apr 5, 2019


Op dit moment ben ik op een boerderij in het meest zuidelijke puntje van het zuider eiland; Slope Point. Een prachtige plek, met een geweldig uitzicht over zee. Het is een “sheep & beef farm” zoals ze dat hier noemen. Dat houdt in dat ze zowel schapen als vlees koeien hebben. Het is een grote boerderij van 530 hectaren. Ik had het geluk om een van de meest hectische en stressvolle dagen mee te mogen maken van het leven op een schapenboerderij, namelijk het scheren van de schapen.


In totaal zijn er ongeveer 6.000 schapen op de boerderij. Deze week werden de 1.500 schapen geschoren die afgelopen augustus zijn geboren. Om de schapen te scheren wordt een team van schapenscheerders in gehuurd. Dit team bestaat uit vijf scheerders, twee mensen die de wol verzamelen, één persoon die de wol, door middel van persmachine, in balen verpakt en één persoon die zorgt dat de schapen klaar staan om geschoren te worden. Een hele onderneming, die vooral voor de boer erg stressvol is. Het is namelijk zo dat schapen niet geschoren kunnen worden op het moment dat ze nat zijn of recent iets hebben gegeten. Als de wol nat is terwijl het wordt geschoren, dan neemt de kwaliteit er vanaf. De kleur wordt anders en de wol gaat stinken. Het is lastig om schapen te scheren die een volle maag hebben omdat ze dan niet in de houding willen zitten die nodig is voor het scheren (op hun kont). Daarbij bestaat dan het risico dat ze elkaar onder schijten waardoor je groene wol krijgt.

24 uur voordat de schapen worden geschoren, worden ze in een apart weiland gezet waar ze niet meer kunnen eten. Helaas zat het weer deze keer niet mee en heeft het nog veel geregend in deze periode. De schapen waren dus nog enigszins nat op de ochtend dat ze geschoren moesten worden. Gelukkig was het een zonnige ochtend en kon het scheren een paar uur worden uitgesteld zodat ze konden drogen. Het is vooral een lastige beslissing (kosten-batenanalyse) omdat het zoveel uur kost om voor te bereiden. Op het moment dat je de voorbereiding hebt gedaan wil je het scheren niet meer afblazen. De schapen hebben immers al 24 uur niet meer gegeten en verliezen daarmee veel gewicht. Het verkopen van wol levert niet zoveel op als het verkopen van een kilo schapenvlees. Kortom het is altijd een afweging of je liever hebt dat de wol van mindere kwaliteit is of dat je de schapen een week later nogmaals een dag niet laat eten.


Het was interessant om dit van dichtbij mee te maken. Om te zien welke belangen meespelen en welke afwegingen worden gemaakt. Omdat het zo’n stressvolle periode is was mijn vraag vooral: waarom worden schapen geschoren? De belangrijkste reden is dat de schapenvacht vooral te warm in de zomer. Hierdoor gaan de schapen veel zweten en verliezen daarmee lichaamsgewicht, en dus inkomen voor de boer. De verkoop van de wol was ook altijd een belangrijke reden, maar gezien de prijs voor een kilo wol historisch laag is op dit moment, wordt hier nu nauwelijks aan verdiend.

Een leuke ervaring, een interessante dag. Het country leven spreekt me wel aan. Vele belangen spelen een rol. Ondanks dat het een hard en zwaar leven is, voelt niemand zich beter dan een ander en zijn we op de wereld om elkaar te helpen. Ik leer hier mooie levenslessen.


Als laatst wil ik nog een aantal bijzondere foto’s met jullie delen. Op de weg naar deze boerderij heb ik de zonsopkomst bekeken bij de Moeraki Boulders. Dit zijn bijna perfect ronde stenen die verspreid liggen over het strand. Vroeger dacht men dat de Goden deze stenen hadden neergelegd, maar inmiddels is het duidelijk dat de stenen 60 miljoen jaar geleden zijn gevormd op de zeebodem. Het is absoluut een indrukwekkend gezicht in de kleuren van de opkomende zon.147 views1 comment

Recent Posts

See All

1 Comment


floortjebezemer
Feb 18, 2019

Die foto's. .. ik weet niet of ik ooit zulke mooie luchten heb gezien! Schitterend!

Like
bottom of page