top of page
  • Writer's pictureTetske Thoen

Working on a dream

Updated: Mar 24, 2019

Werken of vakantie, of werken én vakantie. Waar daar tot voor kort een duidelijke scheidslijn tussen zat, lijkt dat nu naadloos in elkaar over te gaan. Deze week ben ik via het concept WWOOF, begonnen op de boerderij van Erik en Angie. WWOOFing houdt in dat je een paar uur per dag als vrijwilliger werkt op een biologische boerderij. Daartegenover staat dat je een slaapplek krijgt en mee eet met het gezin.Het uitzicht op de boerderij (de gebouwen links) met een groot deel van het land.

De eerste boerderij

Erik en Angie zijn twee jaar geleden begonnen met de boerderij (38 hectare). Het doel van de boerderij is om zelfvoorzienend te worden. Zowel qua eten als qua energie en water. Ze hebben daarom verschillende dieren, vier koeien, vijf schapen, vier lammetjes, twee varkens en vijf kippen. Daarnaast zijn ze bezig om een wijngaard en boomgaard aan te leggen en hebben ze een moestuin.

De verschillende werkzaamheden

Ik help ze met alle werkzaamheden die op de boerderij gedaan moeten worden. Het met de fles groot brengen van een lammetje dat door zijn moeder is verstoten. De varkens voeren, het gras maaien, onkruid wieden, planten bemesten, eieren rapen. Gezien de grote van de boerderij houdt dat in dat ik flink heen en weer loop en behoorlijk wat heuvels beklim. Erik en Angie zijn erg enthousiast over mijn plan voor een woonboerderij voor ouderen. Ze vertellen me dan ook honderduit over de keuzes die zij hebben gemaakt en waarom ze dat hebben gedaan. Een goede leerschool.


Geen waterleiding maar regenwater

Ze hebben hier geen waterleiding aansluiting, dus al het water dat in huis wordt gebruikt is regenwater. Dat wordt gedurende de winter opgevangen en in grote reservoirs bewaard. Dit water wordt ongefilterd gebruikt voor de toilet, douche, wasmachine, afwas enzo en er is een kraan die met UV licht gezuiverd en gefilterd drinkwater geeft. In een groot deel van Nieuw-Zeeland wordt het opgevangen regenwater ongezuiverd/ongefilterd gedronken en het is heerlijk. Het zorgt ervoor dat ik ga nadenken over een systeem dat in Nederland kan werken. Ik wil mij hier nog verder in verdiepen.

Al met al keihard werken, maar ik leer ontzettend veel. Het is een hele bijzondere ervaring; working on a dream!


Voor meer foto's en belevenissen volg mij op Instagram.Mijn nieuwe vervoersmiddel in Nieuw-Zeeland, een Toyota Estima.
386 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page